Velikonoční hlavička
- 1/2 kg vařeného uzeného bůčku + vývar
- 1/2 kg vařeného nebo pečeného vepřového masa nebo měkkého salámu (gothaj)
- 6 - 10 vajec (žloutky + sníh)
- 20 dkg hrubé krupice (když nemáš, můžeš vynechat)
- 8 rohlíků
- 1 kostka droždí
- sůl
- majoránka, pepř, muškátový květ nebo ořech, mleté nové koření (zase je možné vynechat), popř. i trochu česneku
- sekané mladé kopřivy, petrželová nať, pažitka, libeček, listy špenátu apod.
Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a žloutky, vmícháme nasekané maso, koření a zelené bylinky, vmícháme krupici. Přidáme i droždí rozmíchané v trošce vlažného vývaru. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Vysoký plech nebo pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou, vlijeme hlavičku a necháme chvilku kynout (asi 20 minut). Pečeme zvolna asi na 1500C cca 45 minut.