Francouzské brambory
- brambory vařené ve slupce
- vejce vařená natvrdo
- cibule
- sterilizovaná zelenina (nejlépe Moravanka) nebo kyselé okurky (nebo obojí)
- salám, špekáčky nebo nakrájené uzené maso
- sůl, pepř, kmín a nějaké koření (grilovací, na kuře, mletá masa, gyros nebo něco takového)
Vše nakrájené na kolečka
- Na zalití vejce rozšlehaná v trošce mléka (na pekáček tak asi 4 a asi 1/4 l mléka)
Brambory uvaříme ve slupce (asi 10 minut - dojdou) a necháme vychladnout. Potom oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Pekáč vymazat tukem a vysypat strouhankou (pak to křupe). Potom klademe vrstvu brambor – polovinu z uvařené dávky (osolit, opepřit, pokmínovat a ještě nějaké koření co je po ruce), na to vrstvu natvrdo uvařených vajec, pak cibule a různá kysaná zelenina (té nemusí být moc. Já dávám 1 malou Moravanku, ta je ostrá, ale výborná). Pak nezapomeň na salám či jinou uzeninu nebo nasekané či pokrájené uzené maso. Nakonec opět druhou půlku brambor. Zase okořenit a dát do trouby zapéct (aby se to prohřálo, asi 30 minut. To záleží na množství.) Nakonec zalít vejci rozšlehanými v mléce a zase asi 20 minut zapéci.
Můžeš nakonec přidat nahoru trochu strouhaného sýra a nechat zezlátnout.
Levnější a rychlejší varianta:
Vařené brambory, uzeninu, cibuli a okurku nakrájíme na kostičky a všechno v míse smícháme (nezapomeň osolit a opepřit). Vyklopíme na pekáč a pečení je už stejné. Je to rychlejší, levnější, ale není to jak jsme zvyklí….