Zelňačka
- olej
- cibule
- zelí
- brambory
- klobása, buřtík, salám nebo uzené
- hrstka hub
- sladká - pálivá paprika
- kmín
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- ocet
- hladká mouka
- smetana (šlehačka)
Do hrnce (většího) dám olej a na něm osmažím do sklovata (ne dohněda) cibulku nakrájenou na kostičky a asi tak jednu nožičku klobásy nebo buřta nakrájené na kolečka. Pokud máš zbytky uzeného, dáš je tam, ale až později se zelím. Na to vrchovatou kávovou lžičku mleté papriky (můžeš dát i špetku pálivé) – jen rychle zamíchat a zalít trochou vody (paprika nesmí zčernat, jinak zhořkne). K tomu přidám pokrájené kysané zelí i s lákem, trochu předem namočených sušených hub i s vodou, ve které se máčely (stačí pár plátků) a hlavně asi 3 kuličky nového koření, 1 – 2 bobkové listy (nelámat, dej je vcelku ať je pak najdeš) a trochu kmínu a sůl. Můžeš dát i 1 masox. Vody tolik, aby to bylo potopené. Když tak ji později doleješ, ale nezapomeň, že tam přijde ještě smetana a brambory. Nechám vařit asi 20minut. Mezi tím si uvařím v jiném hrnci na menší kostičky nakrájené brambory. Po uvaření slít a zatím dát stranou. Teď zpátky k polévce: nyní ji zahustíš moukou rozmíchanou v troše mléka či vody, chvíli povaříš a naliješ tam ještě smetanu nebo kysanou smetanu (asi 1/4 litru. Jeden kelímek.) Nakonec do toho vyklopíš ty uvařené brambory a je to. Ochutnej, aby to bylo dost kyselé (přidáš ocet) a slané.
Pokud mám málo láku v zelí, tak když to zelí na začátku vařím, tak už tam přidám trochu octa do vody. Chce to ochutnat už na začátku s tou vodou. Koření můžeš vyndat nebo ho nechat a vyndat si ho až z talíře.