Vývar
Postup je stejný, ať připravujeme vývar hovězí, kuřecí či vepřový. Vývar můžeme připravit i z kostí, nejlépe morkových.
- maso na polévku:
- hovězí:
- karabáček
- krk
- žebro
- pupek apod.
- sůl
- cibule
- stroužek česneku
- koření:
- pepř celý (asi 15 kuliček)
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list (podle velikosti asi půlku)
- očištěná kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) vcelku
Maso omyjeme, vložíme do hrnce a dostatečně zalijeme studenou vodou. Pomalu přivedeme k varu a hlídáme, aby nám voda nepřetekla. Když začíná pěnit, začneme lžící nebo naběračkou odstraňovat pěnu (ta by nám vývar zakalila). Když máme pěnu pryč, stáhneme var na co nejmenší plamínek. Ideální je, když se nám maso nevaří, ale jen lehce probublává. Teprve nyní maso osolíme a přidáme koření a cibuli s česnekem. Zeleninu necháme na později. Maso vaříme (já na kotli jen na 800 klidně celou noc) až je měkké (hovězí nejméně 1,5 hodiny, kuřecí alespoň půl hodiny). Je důležité, aby se všechny potřebné dobroty dostaly do vývaru.
Když už jsme takřka u konce s vařením, tak přidáme zeleninu a ještě alespoň půl hodiny vaříme.
Nakonec vývar přecedíme a použijeme dále na polévky či omáčky.