Polský BIGOS
doba přípravy je cca 3 hodiny
Ingredience:
- 500 g kysaného bílého zelí,
- 500 g čerstvého bílého zelí,
- cca 250 g uzeného masa (uzený bůček nebo uzená žebra),
- cca 250 g vepřového masa (mírně prorostlý bůček),
- 2 - 3 klobásy (jakékoliv dobré!!!),
- hrst sušených hub
- 2 cibule,
- plechovka rajského protlaku
- sádlo,
- sůl
- pepř vcelku i mletý
- cukr dle chuti
- 4 – 5 bobkových listů
- asi 5 – 6 kuliček nového koření
- lžička mleté červené papriky
- pálivá paprika dle chuti
Příprava:
Hrnec, do kterého jídlo "shromažďujeme" volíme opravdu velký, protože v něm nakonec skončí všechny ingredience, tak ať se to tam vejde!.
Takže do tohoto hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.
Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 - 40 minut.
Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na větší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min.
Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky.
Nyní přidáme do hrnce s kysaným zelím podušené čerstvé zelí s houbami, orestované vepřové maso s klobásou i nakrájené uzené maso (vše, co jsme navařili do jednoho hrnce), přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr (popř. můžeme dochutit i octem, pokud bylo kysané zelí málo kyselé) a na troše oleje zpěněnou mletou červenou a pálivou papriku. Kdo má rád hodně ostré přidá i chilli.
Vše společně dusíme ještě cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).
Poláci o tomto pokrmu tvrdí, že je to božská směs. Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný (jako u nás svíčková). Není žádné pravidlo co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je, aby to byly samé dobré věci. Hotové jídlo je velmi trvanlivé, lze jej skladovat v chladničce bez problémů několik dnů, rozležením se stává chutnějším. I studený je výborný!
Podáváme nejlépe s chlebem.