Polský BIGOS

doba přípravy je cca 3 hodiny

Ingredience:

  • 500 g kysaného bílého zelí,
  • 500 g čerstvého bílého zelí,
  • cca 250 g uzeného masa (uzený bůček nebo uzená žebra),
  • cca 250 g vepřového masa (mírně prorostlý bůček),
  • 2 - 3 klobásy (jakékoliv dobré!!!),
  • hrst sušených hub
  • 2 cibule,
  • plechovka rajského protlaku
  • sádlo,
  • sůl
  • pepř vcelku i mletý
  • cukr dle chuti
  • 4 – 5 bobkových listů
  • asi 5 – 6 kuliček nového koření
  • lžička mleté červené papriky
  • pálivá paprika dle chuti

Příprava:

Hrnec, do kterého jídlo "shromažďujeme" volíme opravdu velký, protože v něm nakonec skončí všechny ingredience, tak ať se to tam vejde!.
Takže do tohoto hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.
Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 - 40 minut.

Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na větší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min.

Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky.

Nyní přidáme do hrnce s kysaným zelím podušené čerstvé zelí s houbami, orestované vepřové maso s klobásou i nakrájené uzené maso (vše, co jsme navařili do jednoho hrnce), přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr (popř. můžeme dochutit i octem, pokud bylo kysané zelí málo kyselé) a na troše oleje zpěněnou mletou červenou a pálivou papriku. Kdo má rád hodně ostré přidá i chilli.
Vše společně dusíme ještě cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).


Poláci o tomto pokrmu tvrdí, že je to božská směs. Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný (jako u nás svíčková). Není žádné pravidlo co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je, aby to byly samé dobré věci. Hotové jídlo je velmi trvanlivé, lze jej skladovat v chladničce bez problémů několik dnů, rozležením se stává chutnějším. I studený je výborný!

Podáváme nejlépe s chlebem.


 

Tvorba webových stránek zdarma Webnode