Křehké kuře se sladkokyselou omáčkou - M13

Nejprve si naložíme kuře. Zatím, co bude odpočívat, připravíme si omáčku a tempuru ( ledové těstíčko na maso).

Křupavé kuře:

  • kuřecí prsa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • asi 2 lžičky oleje
  • plochá malá lžička škrobu (viz. níže, použij ten, co budeš dávat do omáčky :))

Maso nakrájet na malé proužky, polít sójovou omáčkou, pokapat olejem a poprášit škrobem. Promíchat a nechat odpočinou.

Mezi tím si připravíme Sladkokyselou omáčku a TEMPURU. Do tempury (těstíčka) pak namáčíme vidličkou jednotlivé kousky masa a smažíme v rozpáleném oleji. Usmažené kousky pokládáme na kuchyňský papír odkapat.

Sladkokyselá omáčka:

  • 1 lžíce sójové omáčky,
  • 1/3 hrnku jablečného nebo bílého jemného octa,
  • 1/3 hrnku cukru,
  • 1/3 hrnku vody nebo ananasové šťávy,
  • 2 a 1/2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu,
  • 1/4 lžičky soli,
  • 2 lžičky škrobu nejlépe kukuřičného (stačí i bramborový)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek konzervovaného ananasu na kousky nakrájeného

V kastrolku smícháme ocet, cukr, vodu, protlak, sójovou omáčku a sůl. Při mírné teplotě přivedeme k varu a vmícháme škrob rozmíchaný ve vodě. Pokračovat v míchání, až vše zhoustne a stane se průhledným a lesklým. Přimíchat lžíci oleje, přidat ananas a dobře prohřát. Ochutnat a popřípadě ještě doladit jak vám chutná.


TEMPURA (jakési těstíčko):

  • 1 vejce
  • 1 hrnek LEDOVÉ vody nebo minerálky + několik kostek ledu
  • 1 hrnek hladké mouky (klidně ji nasyp do sáčku a dej před použitím na chvíli do mrazáku)

Metličkou nebo vidličkou rozšlehat vejce s hodně ledovou vodou nebo ledovou minerálkou a hladkou moukou. Můžeš přidat několik kostek ledu. Je důležité, aby tekutina byla co nejchladnější. Chladné suroviny jsou základem křupavosti Dávat pozor, aby se těstíčko nepřešlehalo, musí být jen pěkně hladké.
Někdy se ani vajíčko dávat nemusí, stačí jen voda a mouka (vyzkoušej si, co ti víc vyhovuje)

V tempuře se mimo masa obalují a smaží i kousky zeleniny: houby, cibule, paprika, chřest, pórek apod.